Üdvözlök minden kedves látogatót az oldalamon, Dr Fülöp Piroska vagyok. Fogorvosi tanulmányaimat Marosvásárhelyen az Orvosi és Gyógyszerészeti egyetemen végeztem, diplomát is itt szereztem 2020-ban. Az Implantológiai továbképzést Jászvásáron végeztem a fogorvosi egyetemen. Fő érdeklődési területem a fogászati esztétika és implantológia. Rendszeresen részt veszek szakmai továbbképzéseken, hogy jártas legyek a legújabb tecknikákban!

Munkám során fontosnak tartom a precíz munkát, az oldott, nyugodt légkör megteremtését és a bizalmon alapuló orvos – páciens kapcsolat kialakitását. Célom, hogy a páciens elégedetten távozzon a rendelőből a kezelések után.

Hívjon még ma a mellékelt telefonszámon

Szolgáltatások

Fogkő

Fogtömés

Gyökérkezelés

Korona

Fogfehérítés

Implantátum

Gyerekfogászat

Fogkő

A fogkő képződés idővel látványos lerakódások formájában jelentkezhet a fog és az íny találkozásánál, amely egyáltalán nem nyújt esztétikus látványt. El is színezheti a fogakat, hiszen megköti a kávét, teát, dohányfüstöt, valamint az ételekből származó mesterséges színezéket, amelyek bejuthatnak a fogzománc alsóbb rétegeibe is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kellemetlen lehelet fő oka általában nem is a fogszuvasodás, hanem a fogkő. A fogkő az ínyt irritálva gyulladást, a továbbiakban pedig fogágy betegséget, csontpusztulást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozhatja.
 

A fogkő leszedés során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. A kezelés miatt a fogfelszín karcolódhat, ami miatt a fogkő gyorsabban kiújulhat. Éppen ezért ajánlott elvégeztetni az ún. Air brush só polírozást is, amely során a fogak felszínét újra “simává”, karcmentessé tesszük. A beavatkozás gyors és fájdalommentes, a páciensnek további fizikai megterhelést nem jelent.

A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért az orvosaink által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést. Általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati kontroll időpontjával. A rendszeres fogkő eltávolítás a fogágy betegségeinek nagy része megelőzhető, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy fogainkat egy életen át megtarthassuk!

Fogtömés

A fogaink épségének a megőrzéséért a legtöbbet tehetjük, ha fél évente rendszeresen járunk fogorvosi ellenőrzésre. A konzultáció és szájhigiéniai kezelés során minden apró elváltozást időben észre lehet venni. Ha látszólag nincs semmilyen panaszunk akkor is javasolt fél évenként felkeresni a fogorvosunkat egy fogászati ellenőrzésre. 

Kizárólag esztétikus tömőanyagokkal dolgozom. Kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható. A tömőanyag rendkívül erősen tapad a fogszövethez. Tartós és esztétikus az így készült tömés. A fényre kötő kompozit esztétikai fogtömés előnye, hogy a fogak eredeti színe és alakja vissza állítható. Több színből lehet kiheverni, hogy a foghoz leginkább hasonló színnel rendelkezzen, így gyakorlatilag teljesen láthatatlanná válik a fogtömés. 

A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelületén található, pontosan a rágáshoz szükséges kiemelkedő csücskök között. Ezek a barázdák lehetnek túl mélyen, mely esetén az nehezen tisztítható, így könnyedén elkezdődhet a fogszuvasodás.

Sokan nincsenek tisztában a barázdazárás fontosságával, pedig ezzel a módszerrel nagy mértékben meg lehet akadályozni a barázdákban induló fogszuvasodást. Ez a kezelés elsősorban gyermekkorban válik szükségessé, így a szülőknek érdemes odafigyelni erre.

A barázdazárás egyáltalán nem fájdalmas, csupán apróbb kellemetlenségekkel jár a gyermek számára (savanyú íz, szájnyitás pár percig), így kedvező alkalmat nyújt a fogorvossal, fogászattal való megismerkedéshez.

Gyökérkezelés

Erősen károsodott fog és gyakori fogfájás esetében megoldást jelenthet a gyökérkezelés. Ez a fogászati beavatkozás főként a gyulladt vagy elhalt fogbelű fogak megmentésére irányul. 

 

Mi minden esetben törekszünk rá, hogy pácienseink minél tovább használhassák saját fogaikat, ezért amikor csak lehet, inkább gyökérkezelést javaslunk foghúzás helyett.

 

Gyökérkezeléskor a gyökérben helyet foglaló erek és idegek, vagyis a pulpa eltávolítását értjük. Majd a kezelést gyökértöméssel zárjuk. 

Korona

Kiterjedt fogszuvasodás vagy sérülés esetén a fog fájhat, elszíneződhet.

 

Ez nem jár feltétlenül a fog elvesztésével, sok esetben koronával is lehet restaurálni.

 

Kiváló ár-érték aránya miatt a legnépszerűbb fajta fogpótlás a porcelán korona.

 

A fogászati híd két, vagy több koronából álló fogpótlás. Részleges fogpótlásra, illetve teljes foghiány megszüntetésére is alkalmas. Egy hidat statikailag minimum két ponton kell alátámasztani. A fogászati híd esetében tartópillérként általában a természetes fogak funkcionálnak, de előfordul hogy implantátum (mesterséges foggyökér) tölti be ezt a szerepet.

 

Amennyiben egy fog hiányzik, a foghiánnyal szomszédos két fog használható pillérként. A két fog lecsiszolását, preparálását, illetve a lenyomatvételt követően fogtechnikai laborban készül el a három koronából álló, úgynevezett háromtagú híd. Ennek középső tagja a hiányzó fogat pótolja, míg a két szélső tag mintegy sapkaként illeszkedik a két, foghiánnyal szomszédos, lecsiszolt, preparált fogra. A hidat fogászati cementtel rögzítjük a preparált fogakra.

 

A körhíd abban az esetben ideális megoldás, amikor a fogsorban jelentős foghiány van, a páciens esztétikai problémákkal küzd, kevés a saját foganyag, vagy éppen teljes hiány van. Teljes hiánynál a körhíd rögzítése implantátumok segítségével történik.

 

Körhíd esetében a teljes fogívre hídtagok (összekapcsolódó koronák) kerülnek. 

Fogfehérítés

Amennyiben elszíneződtek vagy foltossá váltak fogai, vagy egyszerűen csak szeretne egy fiatalosabb megjelenést, a fogfehérítés lehet az Ön számára az ideális kozmetikai fogászati kezelés! Többféle fogfehérítési eljárás is létezik, éppen ezért nem árt utána olvasni a tényleges hatékonyságuknak.

 

Az előkészítetlen és kontrollálatlan kezelés hatástalan, illetve előre nem látható kellemetlenségeket okozhat. Bár elérhetőek olcsóbb megoldások is, azok tapasztalataink szerint közel sem ennyire tartósak és nem nyújtanak ilyen látványos eredményt. Más rendszereknél, időigényes (például otthoni fogfehérítés esetén legtöbbször két hét) a fehérítés teljes folyamata.

Implantátum

A fog implantáció a foggyökér mesterséges pótlása, mely egy, az állkapocsba előre kifúrt lyukban helyezkedik el. Erre kerül a fogpótlás, azaz a korona, a teljes híd vagy a kivehető fogsor. A fogimplantátum titániumból készül, anyaga nem irritálja a környező szöveteket, biokompatibilis, ezáltal tökéletesen illeszkedik a csontszövetbe. Ez utóbbi az osseointegráció folyamata. Idővel a műgyökér és a csontszövet között kialakul a megfelelő kapcsolat és az új fog erős, tartós alapjává válik. Amennyiben több fogat is helyettesíteni kell, az implantátumra híd, vagy akár teljes fogsor is kerülhet. Egyes esetekben, mikor nincs elegendő csontállomány az állkapocsban ahhoz, hogy biztonsággal megtartsa az implantátumot, arcüregemelés vagy csontpótlásra kerül sor. Fogászati implantátumra feltett új fogai úgy viselkednek, mint a természetes fogazat, magabiztosan ehet, rághat, mosolyoghat vagy nevethet vele, akár saját fogaival. 

Gyerekfogászat

A gyermekek viselkedése a fogászati kezelés elvégzésekor specialitást, sajátságos technikát, egyedi fogászati ​​kezelést igényel.

 
 Mi képesek vagyunk kezelni a gyermekek fogászathoz – a rendelőben szükséges magatartását. Fogászati látványtól a gyermekek gyakran félnek,  se felkészültek vagyunk a helyzetre. Barátságosan megadjuk  a gyermek részére a biztonságot, és bizalmat.
 
 A gyermek fogorvosának a leggyakoribb feladata az állkapocs vagy fogak helyzetében fellépő esetleges rendellenességek felderítése.
 
 A fő különbség a szokásos fogorvosi és speciális gyerekfogászat között, az a gyermeki ideiglenes tejfog.

Kapcsolat

A fogászat helye

Miercurea Ciuc, strada Pationarului 10/A/1

Nyitvatartási program

H-Sz-P

K-Cs

09:00 – 17:00

12:00 – 20:00